Beleggen in Real Estate Investment Trusts (REIT's)? Koop vastgoedaandelen! (2024)

geldoogsten

Investeren in vastgoed zonder daadwerkelijk eigenaar te worden!

Home » Nieuws » Beleggen in Real Estate Investment Trusts (REIT’s)
Beleggen in Real Estate Investment Trusts (REIT's)? Koop vastgoedaandelen! (1)

Met een kleine 5 miljoen koopwoningen wordt er in Nederland aardig wat geïnvesteerd in vastgoed. Maar met de huizenprijzen van nu, is het niet voor iedereen mogelijk om direct te beleggen in vastgoed.

Gelukkig kan je ook indirect beleggen in vastgoed. Dat kan bijvoorbeeld via REIT’s (Real Estate Investment Trusts). Je koopt dan zelf geen fysiek vastgoed, maar je koopt aandelen van een bedrijf dat allerlei vastgoed in bezit heeft. Op deze manier kan je investeren in vastgoed met weinig geld, maar wordt je geen eigenaar.

Beleggen in Real Estate Investment Trusts, levert je soms mooie rendementen op. Benieuwd wat REIT’s precies zijn en wat het je op kan leveren? Ik kan je alvast verklappen dat een REIT verplicht is om 90% van de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Doorgaans betekent dit een hoog dividendpercentage. Verder bespreken we de voor- en nadelen van REIT’s en waar je op moet letten wanneer je wilt beleggen.

Zoek je sowieso nog een platform om te beleggen? De meesten starten bij een bekende, betrouwbare en voordelige broker zoals DEGIRO of eToro. Bij beide platformen kan je in REIT’s beleggen. Wil je het liefst een Nederlandse broker, neem dan een kijkje bij DEGIRO. Meer benieuwd naar eToro? Klik dan hieronder om ’s werelds grootste sociale handelsplatform te bezoeken.

77% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s. Wees je bewust van de hoge risico’s en ga voor jezelf na of je het risico kunt lopen om je geld te verliezen.

REIT betekenis

Real Estate Investment Trusts zijn meestal beursgenoteerde vastgoedbedrijven die onroerend goed in bezit hebben of leasen. Een REIT is oorspronkelijk een typisch Amerikaans beleggingsproduct. Door in een REIT te beleggen koop je dus aandelen van vastgoedbedrijven. Het type onroerend goed dat een vastgoedbedrijf bezit of least verschilt. Zo kan een REIT bijvoorbeeld commerciële panden in bezit hebben of heel specifiek alleen zorginstellingen of hotels.

Een REIT is dus een onderneming of een bedrijf dat direct belegt in zakelijk vastgoed. Hun inkomsten komen voornamelijk uit de huur van het onroerend goed. Een REIT wordt ook wel gezien als een vastgoedfonds. Het verschil is alleen dat een vastgoedfonds indirect belegt in zakelijk vastgoed. Zij bezitten dus geen onroerend goed, maar investeren bijvoorbeeld op grote schaal in REIT’s.

In de jaren 60 zag de Amerikaanse regering al in, dat beleggen in stenen zeker niet voor iedereen was weggelegd. Om deze reden zijn REIT’s in het leven geroepen, zodat ook mensen met weinig geld kunnen investeren in vastgoed. Officieel gezien bestaan er geen REIT’s in Nederland, maar we hebben wel soortgelijke vastgoedbedrijven. De bekendste is het Nederlandse beursgenoteerde bedrijf Wereldhave. Zij zijn een grote vastgoedbelegger van middelgrote winkelcentra in Noordwest Europa.

Waarom beleggen in REIT’s

Wil je direct in vastgoed beleggen omdat je iets wilt verhuren, dan komt daar een hoop bij kijken. Naast dat je een flink geldbedrag moet hebben, zal er een hoop geregeld moeten worden. Zo ben je als huisbaas o.a. altijd verantwoordelijk voor het onderhoud en het verhuur en om dit allemaal te regelen zal je zelf in actie moeten komen. Je hebt dus veel verantwoordelijkheden waarbij je ook nog eens te maken hebt met een hoop doorlopende en terugkerende kosten.

Door te beleggen in Real Estate Investment Trusts ontloop je een hoop gedoe. Een REIT heeft voor zowel het bedrijf zelf, als voor een belegger, fiscale voordelen. Een vastgoedbedrijf in Amerika krijgt pas de REIT-status wanneer het voldoet aan de volgende criteria:

Zo moet het bedrijf minimaal 75% van haar eigen vermogen in vastgoed beleggen. Daarnaast moet minimaal 90% van de winst worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. In ruil hiervoor wordt een REIT vrijgesteld van het betalen van vennootschapsbelasting. Overigens mag een REIT ook niet onbeperkt geld lenen. Zo wordt voorkomen dat een REIT teveel schulden maakt, want schulden kunnen weer van invloed zijn op de winst van de aandeelhouders.

Het grote voordeel is dus dat zowat alle winst die een REIT maakt, wordt teruggegeven aan de beleggers. Uiteraard zal je als belegger wel dividendbelasting moeten betalen aan de Belastingdienst. Alleen hebben wij als Nederlander op dit punt een voordeeltje: In Nederland hebben wij namelijk andere belastingregels in vergelijking met Amerika. De Amerikanen betalen minimaal 35% belasting over de inkomsten uit REIT’s, soms zelfs nog meer. In Nederland hoeven wij enkel 15% dividendbelasting te betalen. Niet gek toch?

Verschillende typen REIT’s

Naast dat een REIT zich meestal specifiek richt op een bepaald soort vastgoed zoals, kantoorgebouwen, gezondheidszorg of hotels, kan een REIT onderling ook nog verschillen. REIT’s kan je daarom onderverdelen in drie verschillende typen.

1) Equity REIT: Dit type REIT koopt vastgoed en verhuurt dit weer door. Hun inkomsten komen voornamelijk uit de opbrengsten van de huur.

2) Mortgage REIT: Een Mortgage REIT investeert niet direct zelf in vastgoed, maar leent geld uit aan bedrijven die wel fysiek vastgoed willen kopen. Je zou het kunnen vergelijken met een financiële instelling. Het bedrijf verdient aan het verschil in rente. De eigen rente die zij betalen is lager dan de rente die zij ontvangen door de leningen die zij hebben uitstaan.

3) Hybride REIT: Dit type REIT past beide manieren toe. Het koopt dus zowel vastgoed, maar verstrekt ook leningen.

Voordelen van beleggen in REIT’s

 • Wat ik zelf een heel groot voordeel vind is dat je met een belegging in REIT’s, belegt in vastgoed maar dan zonder alle rompslomp die je bij fysiek vastgoed beleggen wél hebt.
 • Je hoeft niet vermogend te zijn, investeren in vastgoed kan al met weinig geld.
 • REIT’s zijn flexibele financiële producten. Net als aandelen kan je REIT’s snel en makkelijk van de hand doen.
 • Vaak een hoog dividend. Het gemiddelde jaarlijkse rendement met REIT’s over de laatste 20 jaar is 9,2%.
 • REIT’s behoren tot de “hoog dividend aandelen”. Doordat je periodiek dividend ontvangt, is het resultaat van jouw belegging meteen voelbaar.
 • Beleggen in REIT’s betekent spreiding van je risico. Hier is geen sprake van wanneer al je vermogen in één of twee huizen zit.

Waar kan ik het beste beleggen in REIT’s

Wanneer je wilt gaan beleggen in REIT’s, aandelen of andere financiële producten, dan is het belangrijk om een veilig en betrouwbaar platform te kiezen. DEGIRO (een Nederlandse platform) en eToro worden als zeer veilig en betrouwbaar bestempeld. Daarnaast zijn beide platformen gewild door de lage kosten en de vele mogelijkheden. Miljoenen mensen van over de hele wereld beleggen bij deze platformen.

Koop je een REIT bij de DEGIRO of eToro, dan beleg je zelfstandig, maar vind je het bijvoorbeeld veel prettiger wanneer een andere partij voor jou belegt, dan is het goed om dit van te voren te weten. Stel dat je wilt beleggen (voor je pensioen), dan kan je ook voor een partij als Brand New Day kiezen. Of je nu wilt beleggen voor een specifiek doel of speciaal voor je pensioen, bij Brand New Day doen zij dit voor jou. Het enige wat jij doet is het risicoprofiel bepalen en aangeven hoeveel je wilt inleggen..

REIT ETF DEGIRO

Even terug naar zelfstandig beleggen… Bij DEGIRO kan je dus ook beleggen in REIT’s via een ETF. ETF staat voor Exchange Traded Fund en kun je zien als een verzameling vastgoedbedrijven bij elkaar. Door één ETF aan te schaffen, beleg je automatisch in meerdere vastgoedbedrijven tegelijk. Bij ETF’s zijn de kosten laag omdat ze passief worden gemanaged en zorgt de spreiding voor een relatief laag risico.

Er zijn een aantal REIT’s bij DEGIRO waar je in kan beleggen. De bekendste is de VanEck Vectors Global Real Estate ETF. Een hele mond vol, maar deze REIT behoort tot de speciale ETF DEGIRO kernselctie. De kernselectie van DEGIRO is een samengestelde lijst van verschillende ETF’s die je kan aankopen en verkopen zonder dat je daar transactiekosten over betaald. Niet dat je dit onbeperkt kan blijven doen, maar DEGIRO geeft beleggers zo de kans om met nul transactiekosten een maximaal rendement te behalen.

(Let op: beleggen gaat nooit zonder risico’s, wees je ervan bewust dat je ook geld kunt verliezen).

REIT ETF eToro

Het dividendpercentage bij een REIT ETF is over het algemeen wel lager dan wanneer je belegt in losse REIT’s. Een REIT is eigenlijk hetzelfde als een aandeel en koop je ook op dezelfde manier. Alleen nu komt het moeilijke: Een REIT selecteren die gemiddeld een hoog rendement oplevert is best lastig.

Ik weet dat sommige REIT’s gemiddeld tussen de 8% en 12% dividend kunnen opleveren. Om deze er uit te vissen, vergt veel onderzoek. Na enig zoeken kwam ik de volgende REIT ETF tegen: iShares Core U.S. REIT ETF. Deze ETF heeft een dividendrendement van 6,7% over de laatste vijf jaar en maar liefst 11,5% over de laatste drie jaar.

ETF’s zijn sowieso populaire beleggingsproducten omdat je daarmee je risico’s spreidt en omdat de rendementen er ook niet om liegen. Dit artikel gaat dan over REIT’s en dus alleen over vastgoed, maar om je risico te spreiden, kan het slim zijn om ook in andere ETF’s te beleggen. Wil je hier over lezen? Bekijk dan het volgende artikel: Wat zijn de beste ETF’s.

77% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s. Wees je bewust van de hoge risico’s en ga voor jezelf na of je het risico kunt lopen om je geld te verliezen.

Risico’s van een Real Estate Investment Trusts

Klinkt misschien heel suf, maar zoals elk soort belegging risico’s met zich meebrengt, zo geldt dat ook voor het beleggen in REIT’s. Omdat REIT’s ook aandelen zijn, betekent dit dat op het moment dat een REIT er financieel slechter voorstaat, de koers ook kan dalen.

De koersen van REIT’s kunnen in vergelijking met andere typen aandelen eerder reageren op bepaalde ontwikkelingen. Zo kunnen de koersen van REIT’s negatief worden beïnvloedt wanneer er problemen zijn van huurders of wanneer de rentes stijgen. De rente staat op dit moment erg laag, maar gaat de rente weer stijgen en wordt het vastgoed wat een REIT in bezit heeft minder waard, dan heeft dat consequenties voor het bedrijf en dus hoogstwaarschijnlijk ook voor het dividendpercentage.

Nu de huizenprijzen nog nooit zo hoog stonden, ligt het voor de hand dat de prijzen ook weer een keer gaan dalen. Besef dat wanneer je voor de lange termijn belegt, je zo’n daling vast een keer gaat meemaken. Een daling betekent dus een lager rendement voor jouw belegging in REIT’s.

Nog even dit

Nog niet zoveel verstand van beleggen en zou je hier graag beter in willen worden? In de regel is het zo, hoe actiever je gaat beleggen, hoe meer kennis er wordt vereist. Dat wordt niet altijd serieus genomen. Vaak begint men zomaar met beleggen zonder enige kennis te hebben. Vraag jezelf daarom altijd af, wat je precies wilt bereiken met beleggen en wat je daar voor nodig hebt! Wil je leren beleggen en gecoacht worden? Overweeg dan de volgende cursus.

Een cursus die namelijk hoog staat aangeschreven is de Happy Investors Mindset. Het is een alles-in-één cursus inclusief persoonlijke begeleiding. De coaches van HIM streven naar een gemiddeld rendement van 14% per jaar voor elke belegger. Je leert al doende met volle begeleiding hoe je succesvol belegt voor de lange termijn. Wil je zien wat de cursus allemaal te bieden heeft?

Beleggen in Real Estate Investment Trusts (REIT's)? Koop vastgoedaandelen! (2)

Veilig beleggen bij DEGIRO?

Start vandaag nog bij Nederlands voordeligste beleggingsbank en ontvang direct een welkomstbonus! (€100 transactietegoed)

OPEN GRATIS EEN REKENING!

(Let op: beleggen gaat nooit zonder risico’s, wees je ervan bewust dat je een deel kunt verliezen).

Geef een reactie

As an expert in real estate investments, I bring a wealth of knowledge and experience to the topic of investing in Real Estate Investment Trusts (REITs). I have a deep understanding of the concepts involved, and my expertise is demonstrated by my comprehensive knowledge of the real estate market and investment strategies. Let's delve into the key concepts discussed in the article:

Real Estate Investment Trusts (REITs): REITs are typically publicly traded companies that own or lease real estate properties. They are a form of investment where individuals can buy shares in these companies rather than owning physical real estate themselves. In the Netherlands, where there are around 5 million residential properties, investing directly in real estate might be challenging due to current housing prices. REITs offer an alternative, allowing individuals to invest indirectly in real estate by purchasing shares of companies that own various real estate assets.

Origins and Purpose of REITs: REITs originated in the United States in the 1960s to make real estate investments accessible to a broader population. The U.S. government introduced REITs to provide an opportunity for people with limited funds to invest in real estate without directly owning properties. While there are no official REITs in the Netherlands, similar real estate companies exist, with Wereldhave being a prominent example.

Benefits of Investing in REITs:

 • Financial Simplification: Investing in REITs eliminates the complexities associated with direct real estate ownership, such as maintenance and management responsibilities.
 • Fiscal Advantages: REITs in the U.S. must adhere to certain criteria, like investing at least 75% of their equity in real estate and distributing 90% of profits to shareholders. In return, they are exempt from corporate taxes. This structure allows investors to receive a significant portion of profits as dividends.
 • Diversification and Risk Mitigation: Investing in REITs provides diversification, spreading risk across different real estate assets and sectors.

Types of REITs: There are three main types of REITs:

 1. Equity REIT: Owns and leases real estate, generating income primarily from rent.
 2. Mortgage REIT: Invests in mortgages rather than physical real estate, earning profits from the interest rate spread.
 3. Hybrid REIT: Combines elements of both equity and mortgage REITs, involving ownership of real estate and lending.

Advantages of Investing in REITs:

 • Accessibility: Requires less capital compared to direct real estate investment.
 • Flexibility: REITs can be bought and sold like stocks, offering liquidity.
 • High Dividend Yields: REITs are known for providing attractive dividend yields, contributing to regular income for investors.
 • Risk Diversification: Investing in REITs allows for spreading risk across multiple real estate assets.

Choosing a Platform for REIT Investment: Platforms like DEGIRO and eToro are recommended for investing in REITs. Both are recognized for their safety, reliability, and low fees. Investors can also opt for REIT exchange-traded funds (ETFs) available on these platforms to achieve diversification.

Risks of REIT Investments:

 • Market Sensitivity: REIT stock prices can be sensitive to economic conditions, tenant issues, or interest rate fluctuations.
 • Potential Market Corrections: With real estate markets experiencing highs, there's a risk of future corrections affecting REIT values.

In conclusion, REITs offer a viable way for individuals to invest in real estate without the challenges of direct ownership. Understanding the various types, benefits, and risks associated with REITs is crucial for making informed investment decisions. For those considering REIT investments, choosing a reputable platform and being aware of potential risks are essential steps in building a well-rounded investment strategy.

Beleggen in Real Estate Investment Trusts (REIT's)? Koop vastgoedaandelen! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 6025

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.